"Já ráno dám si rád, pár sklenic mléka,........." vzpomínáte:-)? "Ó, já bych mléko pil a pak si žil....."No jasně, to přeci zpíval Kája Gott ódu na kravský mok partě horníků ve filmu "Parta Hic". Jó, kde jsou ty časy.....
Od té doby se hodně změnilo, a to včetně názorů na tuto tolik milovanou, a zároveň zatracovanou bílou tekutinu.
Po živé diskusi na toto téma v článku "Palivo pro výkon, aneb co jíst před, při a po", jsme se rozhodli se mu věnovat
trochu podrobněji a přiblížit vám výsledky posledních výzkumů a objevů.
|
Pepsin, nebo spíše "pepsiny" (mluví se dokonce o třech typech) štěpí maso a jiné bílkoviny na jednodušší, ve vodě rozpustné sloučeniny. Působí jen v kyselém prostředí. | |
Renin /chymozin/ sráží mléko. Tato sraženina je poté trávena pepsinem. Jediným problémem je to, že dospělým chymozin chybí. Mléko je potom sráženo pepsinem. Jelikož má však mléko zásaditou "alkalickou" povahu, dochází ke zvyšování pH žaludku, a tím paradoxně ke snižování funkce pepsinu. Zpracování bílkovin je potom nekvalitní. To vysvětluje problémy s konzumací mléka. | |
Lipáza sehrává v žaludku zanedbatelnou funkci. |
Vědec Dr. William Ellis, MD, lékař v důchodu, ortoped a chirurg žijící v Arlingtonu, který se 42 let zabýval výzkumem mléka a
jeho vlivem na pacienty navíc tvrdí, a nejen on, že Enzym xantin oxidáza obsažený v kravském mléce zaviňuje srdeční problémy.
Přesněji, škodí homogenizované mléko. Z takto neupraveného mléka dokáží ledviny xantin oxidázu odfiltrovat.
Dále uvádí, že mléčná bílkovina je ze značné části příčinou bolesti hlavy, přesněji tyramin, který vzniká z bílkovin při zrání sýrů.
Pole Ellise lidé s mléčnou stravou nejsou schopni vstřebat všechny výživové látky ze stravy tak dobře, jak je tomu u lidí nekonzumujících mléko,
což vede k problémům jako je chronická únava, křeče svalů, zácpa aj. Proč je tomu tak? Mléko a mléčné produkty mají schopnost
neutralizovat kyselinu solnou v žaludku, což mu způsobuje nejen jeho obtížnější práci, ale i zhoršenou činnost žláz, které se vyčerpávají
nadměrnou produkcí HCl.
Mléko vytváří hlen, který se usazuje a hromadí ve střevech, plicích, v tělesných dutinách a v celé oblasti hlavy. Tuk a hlen vzniklý
v důsledku konzumace mléčných výrobků je v pozadí mnoha dýchacích onemocnění a problémů střev, včetně chronické zácpy.
Mléko způsobuje alergii. Jeho konzumací oslabené žaludeční šťávy nedokáží dobře strávit bílkoviny. Částečně strávené bílkoviny v
krvi vytvářejí agresivní kyselé prostředí, dráždí tkáně, vyvolávají vyrážky a jiné alergické reakce. Tím, že mléko dráždí tkáně,
oslabuje i odolnost organismu vůči dalším alergenům.
Mléko nás neochrání před osteoporózou - spíše naopak. Kombinovaný příjem bílkoviny a kalcia mléčných výrobků vede k vylučování kalcia.
Odborné práce z celého světa dokládají, že přípravky kalcia, které doporučují evropská a americká medicína ještě zhoršují situaci a
vedou k zesílení vylučování kalcia při bílkovinné stravě. K vyplavování kalcia vede i přemíra fosfátů v potravě, obsažených nejvíce
v coca-cole, limonádách, uzeninách, konzervách a v mase.
|
|
Podle amerického lékaře Weila existence tzv. laktózové intolerance, objektivně přiznáno,
postihuje především a hlavně africkou a asijskou populaci. Problém se prohlubuje i v ostatních populacích
v případě, že se již v dětství přestane mléko konzumovat. Nicméně ti, kdo jsou postiženi, mohou konzumovat
mléčné produkty v zakysané formě v menších množstvích a nejen pro ně se někde produkuje i tzv. bezlaktózové
mléko. Weil považuje mléčný tuk za jeden z nejnebezpečnějších ve smyslu rizika aterosklerózy. Uvádí, že celá
řada sýrů obsahuje až 70 % tuku v sušině, čili přibližně 20 až 40 % celkové váhy tvoří tuk. Sýry jsou kromě toho
vysoce koncentrovanou potravinou. Většina z nich obsahuje více než 40 % sušiny a tudíž většinou je celých 20 % obsahu
tvořeno bílkovinami. Dále uvádí, že jedna z převažujících bílkovin mléka - kasein - působí zdravotní potíže. Zvyšuje
tvorbu hlenu, provokuje astma a zhoršuje stav při zánětu průdušek a vedlejších nosních a čelních dutin. Může být příčinou
zhoršování stavů autoimunitních onemocnění, například revmatické artritidy a lupus-erytematodes. Běžné jsou i ekzémy...
V tom se shoduje s oficiálními prameny, které jsou již k dispozici i na českém knižním trhu a jejich autoři jsou renomovaní
univerzitní profesoři a vědci.
|
|
Jistá skupina novozélandských vědců konstatuje, že problém mléka je v jeho kvalitě, a to ve smyslu jeho
složení, tedy obsahu některých bílkovin. Konkrétně se to týká bílkoviny tzv. typu A-l, která je obsažena v
kravském mléce v důsledku vytvoření nového genu, získaného šlechtěním. Tato bílkovina je podle předběžných výzkumů
odpovědná za zvýšený výskyt cukrovky u osob, které jsou k ní dědičně náchylné.
|
|
Americký odborný lékař Spock si troufl otevřeně nastolit otázku, zda člověk vůbec potřebuje kravské mléko.
Tvrdí, že jeho výživový význam je přeceňován, a že některé rostliny obsahují stejně hodnotné živiny bez rizik,
které konzumace mléka přináší. Pochopitelně okamžitě vznikl protitlak od producentů mléka a ze strany mlékáren.
Výsledky výzkumu jsou zpochybňovány.
|
|
Dr. McGarey v publikaci, dostupné u nás s názvem "Potraviny jako lék" (Vyd.Eko-konzult Bratislava 1996),
interpretuje myšlenky světoznámého jasnovidce Cayce, který prohlásil, že mléko je výborným nápojem a ještě
lepším je mléčná syrovátka. Bohužel údaje jsou staré několik desítek let a tehdy ještě nebylo mléko znečištěné
toxickými látkami ani jeho složení změněné geneticky. Nicméně poznámka o vysoké kvalitě mléčné syrovátky mne
potěšila. Rozhodně je luxusem krmit s ní prasata.
|
|
Dr. Bukovský v publikaci "Miniencyklopedie přírodní léčby" (vyd.Advent-Orion Praha 1997) uvádí v kapitole "Astma",
že jinou škodlivou součástí výživy je bílkovina kravského mléka zvaná beta-laktoglobulin, patřící mezi nejsilnější alergeny
v potravě. Jeho podávání kojencům v podobě sušených náhražek mateřského mléka, založených na bázi kravského mléka, je jednou
z hlavních příčin značného nárůstu alergií. Alergeny mléka a vajec přecházejí i do mléka mateřského, a proto by se kojící
matky měly vyhnout konzumaci mléka a vajec. V kapitole "Migrény" dr.Bukovský uvádí, že asi čtvrtina případů astmatu souvisí
s alergií na potraviny. Již před více než 2000 lety objevil vztah mezi mlékem a bolestmi hlavy Hippokrates. Příčinou může
být aminokyselina tyrosin, která se mění na potravinovou nesnášenlivost vyvolávající tyramin V kapitole "Močové kameny"
dr. Bukovský dále uvádí, že tvorbu močových kamenů může vyvolat mléko. Výzkum university v Chicagu ukázal, že laktóza i
vápník kravského mléka ovlivňují vznik kamenů. V kapitole "Zácpa" stejný autor upozorňuje, že mléčný cukr vyvolává
zahlenění střeva a tím snižuje peristaltiku.
|
|
Dr. Turek v odborné publikaci (učební texty pro postgraduální studium lékařů) "Nutriční toxikologie", Praha 1994, uvádí v kapitole
"Potravinové alergie", že 18 % všech potravinových alergií je připisováno kravskému mléku. Může však údajně mít velmi rozdílné
účinky, a to od podpory imunity přes vyvolání přecitlivělostí až k alergii a dokonce může vyvolat pokles imunity.
|
|
Specialistka ing. Benešová v odborné publikaci "Potravinářství IV" (vydal ÚZPI Praha 1997) konstatuje, že v období těsně
po porodu dochází k poklesu hladiny krevního vápníku, který je však výraznější u nedonošených dětí. Příčiny tohoto jevu
nejsou známy a náprava také ne. Dále uvádí, že obsah vápníku v mateřském mléce je 4x nižší než v kravském mléce. Vysoký
obsah však nezaručuje vysoké využití. Přesto se někdy do umělé dětské výživy další vápník ještě přidává!! V důsledku
toho může vzniknout nerovnováha s ostatními minerály. Na druhé straně autorka uvádí, že kasein, bílkovina kravského
mléka, dokonce vápník váže svými fosfátovými skupinami a tím se údajně zlepšuje jeho vstřebávání. Dle Dr. Fořta je to
ale přesně naopak.
|
|
RNDr. Pavel Stratil v učebnici výživy "ABC zdravé výživy" uvádí na základě světové rešerše, že velký obsah vápníku
v mléčných produktech je pro zdraví nepříznivý, protože jeho větší příjem zvyšuje nedostatek hořčíku v těle.
|
obsah mléčného cukru - laktózy: riziko intolerance, i když u dětí v Evropě čítá podle odborných materiálů výskyt této poruchy jen několik procent z dětské populace | |
obsah bílkoviny zvané kasein: je hlavní bílkovinou kravského mléka na rozdíl od mléka mateřského. Zvyšuje riziko autoimunitních onemocnění (např. revmatizmus, lupénka, artritida...), dochází k ekzémům, zvyšuje se riziko vzniku astmatu, vysoký obsah této bílkoviny přetěžuje játra. Dochází k zahlenění nejen u dětí. Tato bílkovina údajně působí zvýšení hladiny cholesterolu, podle dr. Turka však pouze u králíků, nikoliv u lidí. (Pozn. aut.: ze zkušeností se sportovci, konzumujícími dříve jako doplňkový zdroj bílkovin především koncentráty kaseinu, vyplývá, zeje tento značně obtížně stravitelný a vede k nadýmání a k přetížení jater. Je to projev intolerance!) | |
obsah cizorodých látek: mléko může obsahovat těžké kovy, zbytky antibiotik, polychlorovaných bifenylů a růstových hormonů. Předpokládejme, že mléko, používané pro výrobu umělé dětské sušené mléčné výživy, je skutečně odpovědně kontrolováno, takže tento problém odpadá | |
mikrobiální riziko: mléko může obsahovat bakterie (Salmonela, bakterie vyvolávající TBC nebo leukémii), případně i různé viry. Proto je nutné velmi pečlivě a dokonale mléko tepelně upravovat. Je otázkou, do jaké míry je mléko soukromých zemědělců těchto rizik zproštěno. Syrové kravské mléko bohužel NENÍ sterilní, takže když je zvíře nemocné a mléko je nehygienicky dojeno a následně není tepelně ošetřeno, je riziko vysoké | |
konzumace mléka je příčinou zhoršující se plodnosti žen: to není zatím ani vyvráceno, ani nesporně vědecky doloženo | |
vysoký příjem vápníku "nekrytý" příjmem hořčíku může zvyšovat riziko trombózy: to je fakt dosud nerespektovaný, riziko je vyšší až v pozdějším věku | |
stravitelnost bílkovin: je vyšší z adaptovaných mlék s obsahem syrovátky a ošetřených sprejovým sušením nebo UHT technikou než sterilizací (a předchozí pasterizací). |