Glykemický index
Na základě dotazů, ohledně glykemického indexu (GI), vám přináším několik základních informací na toto téma a tabulku s vybranými potravinami a jejich hodnotami GI.
|
S GI převážně pracují lidé nemocní cukrovkou, tedy diabetem. Jde o hodnocení dopadu daných potravin
na hladinu cukru v krvi (glykemii) a tedy inzulinémii. Protože vychází z mnoha faktorů, je jeho určení
velmi náročné a složité. Obecně se rozdělují na potraviny s vysokým, průměrným a nízkým GI.
GLYKEMICKÝ INDEX (GI) – JENKINS 1977
Poměr plochy pod vzestupnou částí křivky postprandiální glykémie testované potravy s obsahem 50 g
sacharidů a tekutiny s 50g glukózy, později glukóza nahrazena bílým chlebem s 50g glukózy.
Tabulka glykemických indexů (GI) potravin |
|
Referenční hodnotou je glukóza, její GI = 100 |
|
Potravina |
GI |
Pivo |
110 |
Maltoza |
105 |
Glukóza |
100 |
Rýžová mouka |
95 |
Brambory pečené v troubě |
95 |
Smažené hranolky |
95 |
Burizony |
95 |
Bramborová kaše |
90 |
Předvařená rýže |
90 |
Med |
90 |
Vařená mrkev |
85 |
Corn flakes |
85 |
Popcorn (bez cukru) |
85 |
Mouka pšeničná |
85 |
Bageta |
85 |
Chipsy |
80 |
Tykev |
75 |
Meloun vodní |
75 |
Sladké (snídaňové) obilniny |
70 |
Čokoládová tyčinka (typ Mars) |
70 |
Cukr (sacharóza) |
70 |
Brukev |
70 |
Maizena |
70 |
Kukuřice |
70 |
Předvařená neslepitelná rýže |
70 |
Coca cola |
70 |
Nudle, ravioly |
70 |
Bílý chléb |
69 |
Pšeničné vločky |
67 |
Celozrnný chléb |
65 |
Brambory vařené ve slupce |
65 |
Krupice (mletá) |
65 |
Klasická zavařenina |
65 |
Medový meloun |
65 |
Banán |
65 |
Pomerančový džus průmyslový |
65 |
Hrozinky |
65 |
Řepa |
64 |
Bílá dlouhá rýže |
60 |
Slané sušenky |
55 |
Máslové sušenky |
55 |
Normálně vařené bílé těstoviny |
55 |
Mouka z pohanky |
50 |
Palačinka pohanková |
50 |
Sladké brambory |
50 |
Kiwi |
50 |
Rýže basmati |
50 |
Rýže tmavá natural (hnědá) |
50 |
Sorbet |
50 |
Ovesné vločky |
49 |
Chléb otrubový |
45 |
Celý bulgur (vařený) |
45 |
Špagety vařené al dente |
45 |
Chléb černý německý |
40 |
Čerstvý hrášek |
40 |
Hroznové víno |
40 |
Šťáva z čerstvého pomeranče |
40 |
Přírodní jablečná šťáva |
40 |
Chléb žitný celozrnný |
40 |
Těstoviny celozrnné |
40 |
Fazole červené |
40 |
Zmrzlina |
36 |
Indická kukuřice |
35 |
Planá (indiánská) rýže |
35 |
Merlík chilský (amarant) |
35 |
Kukuřice indiánská původní |
35 |
Qinoa (vařená) |
35 |
Hrách sušený (vařený) |
35 |
Mrkev syrová |
35 |
Jogurt |
35 |
Jogurt light |
35 |
Pomeranč |
35 |
Hruška,fík |
35 |
Meruňky sušené |
35 |
Mléko (plnotučné) |
34 |
Mléko (polotučné) |
33 |
Mléko (odtučněné) |
32 |
Broskev |
30 |
Jablko |
30 |
Fazole bílé |
30 |
Fazole zelené |
30 |
Čočka hnědá |
30 |
Cizrna (vařená) |
30 |
Marmeláda ovocná bez cukru |
30 |
Čokoláda hořká 70 % kakaa |
22 |
Čočka zelená |
22 |
Loupaný hrách |
22 |
Třešně |
22 |
Švestka, grapefruit |
22 |
Fruktóza |
20 |
Sója (vařená) |
20 |
Burské oříšky |
20 |
Meruňky čerstvé |
20 |
Ořechy vlašské |
15 |
Cibule |
10 |
Česnek |
10 |
Zelenina kořenová, saláty, houby, rajčata, lilky, paprika, zelí, brokolice apod. |
10 |
Související články
Palivo pro výkon, aneb co jíst před, při a po